Äldre damer, barn och unga kvinnor ute på en plats gör att många känner sig trygga.
Att invitera olika användargrupper tillsammans med att arbeta med både “hardware” och “software”, samt stimulera kvällsaktiviteter, kommersiella utbud och lokala aktörer bidrar till att bygga trygga platser. Om detta berättade Ewa Westmark från konsultfirman Gehl på konferensen Tryggare kan ingen vara? på ArkDes i Stockholm 15 feb 2019.
Detta går hand i hand med forskning om otrygghet; att på en plats finna förutsättningarna för gemenskap minskar oro och skapar mer trygghet och tillit. Sociala trygghetssignaler såsom andra människors leende är nämligen motvikt till rädsla. Om detta berättade Armita Törngren Golkar, Forskare i psykologi, Karolinska Institutet.
Brottsförebyggande Rådet (Brå) jobbar för att främja brottsförebyggande arbete och använder sig här av Crime Prevention through Environmental design (CPTED). I andra generationens CPTED och social hållbarhet rekommenderas starkare sammanhållning också genom aktörer / näringsidkare på platsen. Här betonas grannskapssammanhållning och samverkan. Om detta berättade Karin Svanberg, Enhetschef på Brå.
I det avslutande panelsamtalet på konferensen var det enighet kring att det som behövs är inte främst mer kunskap utan “action”, att få igång aktivitet och börja någonstans. Beteende och attityder behöver olika åtgärder, både små förändringar samt att jobba med kärnfrågan, beteende. För effekt är det bra att jobba i samverkan och efter analys på den aktuella platsen är det att komma igång som gäller. Man kan börja med små konkreta åtgärder. Sen behöver man ha en fingertoppskänsla för vad man ska göra just på den platsen då det är platsunika åtgärder.